Liberalul Crin Antonescu i-a transmis azi premierul Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV că, „mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis va ajunge premier, iar Ponta poate să se mențină la putere cel mult până în toamnă”. Contactat telefonic, premierul Ponta a declarat că nu dorește să comenteze afirmațiile lui Crin Antonescu, adăugând că este dispus să stea de vorbă cu liderul PNL, dar acesta i-a dat un singur telefon, joi seara, când avea o întâlnire cu premierul Republicii Moldova.
Întrebat dacă îl vede ca viitor premier pe Klaus Iohannis, Crin Antonescu a ținut să îi transmită un „mesaj foarte simplu” lui Victor Ponta.
„Nu numai că-l văd, dar uite așa, din emisiunea asta de aici, îi și transmit domnului Ponta un mesaj foarte simplu: să accepte ceea ce e dreptul nostru și ceea ce-i spre binele domniei sale, să-l aibă pe dl Klaus Iohannis vicepremier decât, mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis să devină premier. Evident, în locul domniei sale. Pentru că domnul Ponta face acum o alegere nu pentru o săptămână, pentru două, pentru trei. Domnul Ponta poate cel mult să se mențină la putere până în toamnă – în cel mai bun caz pentru domnia sa – dar în condițiile în care a rupt USL, n-are cum să mai imagineze că poate rămâne premier după toamnă, decât cu un președinte pe care-l pune domnia sa”, i-a transmis Antonescu lui Ponta.
Antonescu: „Nu am încredere în Victor Ponta”
Întrebat dacă mai are încredere în Victor Ponta, Crin Antonescu nu a evitat „un răspuns tranșant”, afirmând că nu mai ar încredere în premier.
„Dacă Uniunea nu va rezista, dacă finalul ei se va petrece din nefericire, asta nu se va petrece pentru că am eu mai multă încredere în Victor Ponta sau invers”, a completat Antonescu.
Ponta și PSD vor să pună capăt USL
Dupa evaluarea făcută în interiorul PNL, evaluări asumate și de Crin Antonescu, „opțiunea de a pune capăt USL” a fost o decizie a lui Victor Ponta și PSD.
„PSD-ul pune capăt astăzi USL-ului , o data pentru că nu vrea un om ca Iohannis în Guvern, în al doilea timp pentru că trebuie să-i rămână timp să pornească o campanie pentru un candidat”, a declarat liderul PNL.
Ponta a acționat ca într-un guvern monocolor
În criticile aduse premierului și unor ministri liberali, liderul PNL a atras atenția asupra faptului că premierul Ponta s-a comportat ca într-un „guvern monocolor”.
„Teoria domnului prim-ministru, teorie demagogică și pe care în anumite momente le-am auzit și la Traian Băsescu, că noi aici la Guvern nu mai suntem din partide, noi aici la Guvern suntem o echipă de tovarăși care lucrăm pentru țară, dezbrăcați de haina politică atât de impopulară. În practică, domnul Ponta a avut tendința de a proceda ca și cum ar fi fost un guvern monocolor politic sau incolor, tendința oricărui om politic care ajunge într-o funcți, premier, prim-ministru, este de a se declara așa un technocrat”, a fost nemulțumirea exprimată de Crin Antonescu vizavi de activitatea guvernamentală.
El a precizat că miniștrii Chițoiu și Stroe au fost înlocuiți din guvern ca urmare a deciziei din PNL.
Când se rupe oficial USL
Ruperea oficială a USL este considerată de președintele PNL în momentul în care prim-ministrul Ponta refuză să dea curs numirii miniștrilor PNL.
Antonescu a ținut să precizeze că dacă până marți, Ponta nu va da un răspuns, PNL își va retrage miniștrii din Guvern.
„Nu îl vrea pe Iohannis în Guvern, înseamnă că nu ne mai vrea pe noi liberalii în Guvern și înseamnă că domnul Ponta alege să pună capăt USL. Noi nu mai putem tine țara în această situație și domnul Ponta ne va spune mâine dacă dorește să avem un guvern în continuare împreună sau nu.Toți miniștrii PNL își vor da demisia. Situația se va încheia„, a precizat liderul PNL.
Propaganda lui Ponta
Crin Antonescu a reclamat faptul că o propagandă ordonată de Victor Ponta încearcă să-l decredibilizeze pe Klaus Iohannis și să oprească accesul acestuia în Guvern.
„O propaganda teribilă a fost pusă la cale, sigur că în aceste două săptămâni și mai ales în ultimele zile vedem pe propaganda pe care domnul Ponta și PSD au orchestrat-o cu o dibăcie comparabilă doar cu cea a lui Traian Băsescu din vremurile bune, prin care eu Crin Antonescu am devenit cel mai mare aliat al lui Traian Băsescu. O aberație. Klaus Iohannis este atacat, ceea ce ne arată limpede, care este problema domnului Ponta și care este problema PSD: nu un om ca Iohannis, nu în acest Guvern”, s-a plâns Antonescu.
Nu sunt consiliat de Cozmin Gușă
Liderul PNL a dorit să infirme speculațiile potrivit cărora este consiliat de Cozmin Gușă, spunând că aceste zvonuri au plecat din zona de propagandă a lui Victor Ponta .
„Ultima temă, ordonată de domnul Ponta și executată de toți cei care s-au tocmit în aparatul de propagandă este afirmarea ideii Cozmin Gușă este consilierul meu, Cozmin Gușă mă învață ce să fac. Sigur că domnul Ponta, care are mulți, nenumărați consilieri plătiți gras din bugetul de stat, nu poate concepe că un om politic mai lucrează și din capul lui”, a fost mesajul lui Antonescu pentru Ponta.
Vom depune moțiune de cenzură, Guvernul nu are legitimitate
Președintele PNL a susținut că PSD are cele mai mari șanse să formeze viitorul Guvern dacă USL se rupe.
Una peste alta suntem într-o nouă situație, domnul Ponta așa cu USD sau cu PSD sau cu ce mai construiește dânsul nu mai are legitimitate, nu mai are puterea pentru un asemenea guvern, nici de la cetățeni nici de la Parlament și rămâne să vedem cine va fi sau nu în opoziție.
„Dumneavoastră aveți impresia că noi, dacă acest proiect se rupe, dacă domnul Ponta rămâne să conducă un Guvern cârpit, ilegitim, chiar dacă legal și noi suntem în opoziție, aveți impresia că vreți să-l susținem de acolo sau ce credeți? Evident că putem să băgăm sau o moțiune de cenzură”, a fost avertismentul lui Crin Antonescu pentru Victor Ponta.
El a ținut să precizeze că această moțiune de cenzură va fi inițiată de liberali, care nu vor semna moțiunea PDL.
Anticipatele, soluția corectă
Antonescu a subliniat că alegerile anticipate ar fi soluția corectă pentru rezolvarea crizei, dar acestea nu pot fi organizate din cauza situației internaționale.
„Cel mai corect ar fi alegeri anticipate. Presupun însă că această formulă nu va fi agreată și nu numai din motivul că niciun partid nu e pregătit pentru asta (…) dar avem și o situație internațională deja gravă și nu cred că e cazul să avem alegeri anticipate”, a fost poziția președintelui PNL.
Motivele ruperii USL
Primul motiv invocate de Crin Antonescu în pentru eventuala rupere a USL îl constituie faptul că cei din PSD nu au respectat înțelegerea privind candidatul la prezidențiale.
„Am avut o înțelegere pentru susținerea unui candidat comun la președinție, în persoana mea. PSD a ajuns în situația în care nu mai are timp să se prefacă, ci ca atare trebuie să acționeze, nu dorește, nu își permite, nu vrea să țină acest angajament politic. PSD, domnul Ponta, grupurile din jurul său de un an de zile cel puțin dau semne și acționează cu hotărâre, concret împotriva angajamentului de a susține un candidat comun în persoana mea”, a fost punctual de vedere exprimat de Antonescu.
Un al doilea angajament pe care liberalii îl consideră încălcat de PSD este reprezentat de angajamentul asupra justiției.
„Am avut angajamentul și viziunea asupra justiției, de a avea o justiție independentă, în sensul a ceea ce era de scos de sub influența politică a lui Traian Băsescu, clară, cum a fost în acești ani, dar nu de a o duce sub influența altora. Iată iar o divergență majoră”, a spus Antonescu.
Cea de-a treia cauză a ruperii relațiilor în USL îl constituie programul economic. Antonescu își acuză miniștrii, dar și pe premierul Ponta că nu au acționat cu viteza dorită de liberali.
„Am avut câteva puncte clare de program economic, în legătură cu care noi am considerat și considerăm că trebuie să ne grăbim, domnii Ponta, cei din PSD, fără a le respinge consideră că trebuie să le mai amâne sau să nu le abordeze cu prioritatea cu care credem noi că trebuie să le abordeze. Am vorbit de o diferență de priorități, de o diferență de viteză”, a punctate Antonescu diferențele între liberali și pesediști asupra programului economic.
El a admis că și miniștrii liberali au fost de acord cu politica premierului Ponta.
„Sunt măsuri care au fost întârziate, sunt măsuri care ar trebui luate mai repede. Sunt măsuri care trebuiau negociate mai rapid și apăsat inclusiv cu FMI. În această privință nu fac un atac la domnul Victor Ponta, care a discutat, principalul său coleg în negocierile cu FMI a fost ministrul Finanțelor care este un liberal”, a declarant Antonescu.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a fost invitat, duminică, de la ora 10.00, în prima ediție a emisiunii „După 20 de ani” din noul sezon. Liderul PNL va răspunde întrebărilor lui Cristian Leonte, moderatorul emisiunii și jurnaliștii Cristian Hostiuc (director editorial „Ziarul Financiar”) și Claudiu Pândaru (director editorial Mediafax Group). Emisiunea poate fi urmărită pe ProTV și voyo.ro.